Királyrétről a turistaházhoz gyalog

Feljutás Királyrétről Magas-Taxon át Nagy Hideg-hegyre gyalogúton

Támogatjuk a kirándulást és célunk hogy ösztönözzük vendégeinket a túrázásra. Kérjük olvassa el tanácsainkat és nézze meg útvonal ajánlatainkat, hogy gondtalan legyen a kirándulása.

Nagy Hideg-hegy: A nevében is benne van: nagy, hideg, hegy. Átlagban 7-8 °C-al hűvösebb a hőmérséklet, mint a hegy lábánál, így érdemes még egy réteg meleg ruhát magunkkal vinni.

„Nem kell a térkép ismerem én a területet!” A Börzsöny néha okozhat meglepetéseket. A sötét erdő, gyakran másképpen néz ki, mint ahogy emlékeinkben szerepel. (Mindig vigyünk magunkkal térképet, fejlámpát!)

És végül, de nem utolsó sorban: Ne térjen le a kijelölt turistautakról.

Ajánlott útvonalaink gyalogos feljutáshoz

 _makadam_1 A „sárga pontokkal jelzett” makadám út Királyrét és Nagy Hideg-hegy közötti leghosszabb út, melynek hossza 12 km, viszont erről véletlenül letérni szinte lehetetlen. Ezen az úton közlekednek az engedéllyel rendelkező autók és a turistabuszok is. Ez az út keresztülvezet a Cseresznyefa parkolón, így ha már idáig fel tudtunk autózni, autónkat itt leparkolva 4 km-el kerülhetünk közelebb úti célunkhoz. Ez az utolsó pont ahol mindenképpen le kell parkolnunk, ezt tábla és sorompó is jelzi.
 _piros_0 A „piros pontokkal jelölt” Grófi út volt az első út, melyen apáink és nagyapáink hajdanán meg tudták közelíteni a hegyet. Királyréten parkolók számára mindenképpen ezt az utat ajánljuk, ez Magas-Taxon a ház előtt halad végig, majd a ház mögött végig piros jelzésként felvezet a csúcsra. Az út hossza 7-8 km.
Ha a Cseresznyefa parkolóban parkol és nem ismeri kimondottan a környéket, ebben az esetben is ajánljuk a grófi utat, melyhez a leágazást a térképen szintén piros pontokkal jelöltük.